Fredagskakan - Malin Sahlberg - Malin Sahlberg - En söt blogg med inspiration till fredagskakan och elvafikat så väl som kalas och andra festliga tillfällen!

Fredagskakan

Malin Sahlberg - En söt blogg med inspiration till fredagskakan och elvafikat så väl som kalas och andra festliga tillfällen!

back-button
Fredagskakan

Fredagskakan

Picture of the author

Brownie med citron & maräng

Påsken är på ingång! 

Och med den många tillfällen för fika och dessert. Ett tips från mig är att göra denna stylade brownien med lemoncurd och italiskt maräng. Både brownien och curden göra du med fördel en dag eller två innan det är dags för dessert. För då är det bara att göra marängen och lägga ihop precis innan det är serveringsdags. Enkelt och smidigt ju:)

Puss och gokväll!


Hur

Brownie

1.

Börja med att smälta smöret i en kastrull/gryta. Ta bort grytan från värmen och blanda ner sockret ordentligt. Rör ner mjöl, vaniljsocker, salt och kakao. Blanda sist ner äggen och se till att allt är väl blandat. Häll smeten en en smord och bröad spring form (ca 20-22 cm i diameter) och grädda i ca 12-15 minuter.

Lemon curd

1.

Lägg alla ingredienserna i en kastrull och ställ på låg/medelvärme på spisen. Vispa under hela tiden och ta sedan av kastrullen från värme när curden börjar tjockna ordentligt. Häll upp curden i en burk och låt svalna.

Maräng

1.

Blanda ihop vatten och socker i en kastrull och låt det koka upp till 121 grader (använd digital termometer) Samtidigt som sockerlagen ställs på spisen, börja vispa äggvitan i bakmaskinen. Äggvitan ska ha börjat bli vit och fluffig när sockerlager en uppe i temperatur.

2.

Häll då sockerlagen sakta i en jämn tunn stråle ner i äggvitan samtidigt som maskinen vispar på hög hastighet. Sänk hastigheten lite när sockerlagen är blandad med äggvitan och fortsätt vispa till marängen är glansig, lite seg och ger en fin jämn näbb när vispen dras upp. Marängen behöver inte vara helt kall, utan den är klar fast den är ljummen.

Montering

1.

När både kaka och curd har svalnat ordentligt går det göra marängen och sedan lägga ihop allt. Börja med att placera kakan på ett serveringsfat och bred sedan ut en ordentligt lager lemon curd på toppen av den. Klicka eller spritsa sedan marängen ovan på och bränn av den. 

sedan är det klart att njuta :)

Ingredienser

Brownie

150 g smör

1,5 dl strösocker

3 ägg

1,5 dl vetemjöl

4,5 msk kakao

1 tsk vaniljsocker

0,5 tsk salt

Lemon curd

2 st citroner (zest + 115ml juice)

4 st äggulor

2 tsk rivet citronskal

75 g socker

Italiensk maräng

100 g äggvita

70 g vatten

185 g strösocker