by Malin Sahlberg

Bröllopstårta med bär

Hello!!
Dagens bakning är avklarad, söta lilla Hjalmar ska fira sin första födelsedag med tårtor. Bror och svägerska hämtade tårtorna för en stund sen. Nu har jag begett mig mot eftermiddagshäng tillsammans med min tidigare jobbarkompisar. Väldigt kul att få umgås med dem även om vi inte jobbar tillsammans längre.

Igår hände jag dessutom tillsammans med en annan tidigare kollega som numera jobbar tillsammans med en av mina kompisar från högskolan. Att umgås med de två piggar upp vilken grå dag som helst, så härliga!!

När jag gjorde bröllopstårtorna förra helgen gjorde jag förutom de fem likadana moussetårtorna en bärtårta som var till förmiddagens firande. Den är gjord så som jag brukar göra mina prinsesstårtor, med hallon- vitchokladmousse och vaniljkräm men täckt med grädde och såklart utan marsipan.

Ha en fin dag, nu ska jag lägga undan telefonen innan någon tar den i beslag...
Kram på er<3

Ingredienser

Botten
4 st ägg
strösocker
vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver

Gräddning 175 grader, ca 20-25 minuter

Hallon- och vitchokladkräm
500 g hallon
500 g vitchoklad

Vaniljkräm
3 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 st vaniljstång
5 st äggulor
1,5 dl strösocker
3 msk maizena
25 g smör

3-4 dl grädde

200 g färska bär

Botten- Ta fram tre stycken likadana glas och knäck äggen i det ena. Mät sedan upp lika stor mängd mjöl och socker i vadera glas som äggen. Vispa ägg och socker så det blir ordentligt fluffigt och vitt. Blanada ner bakpulvret och vaniljpulvret i mjölet och vänd sedan ner det i äggvispet och blanda väl. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 20 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen.

Hallon och vitchokladkräm- Lägg hallonen i en kastrull och koka dem till en puré, låt de koka i minst 3-5 minuter om de är frusna hallon från utlandet så de kan innehålla bakterier. Bryt chokladen i små bitar och lägg i en bunke, passera de varma hallonen genom en sil ner i bunken med choklad och rör runt så att chokladen smälter och det blir en slät kräm. Tillsätt eventuellt lite av hallonkärnorna för lite textur i krämen. Ställ den sedan i kylskåpet över natten för att tjockna.

Vaniljkräm- Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Häll mjölken och grädden i en kastrull och lägg i både vaniljstång och frön också. Koka upp gräddmjölken och ta sedan av den från värmen och låt det stå och dra i ungefär en kvart. Vispa under tiden äggulor, maizena, och socker så det blir ljust och pösigt. Sila ner gräddmjölken i äggvispet och vispa ihop det så det blir slätt. Häll tillbaka det i kastrullen och sjud under konstant omrörning tills det tjocknar ordentligt. Håll koll för det får absolut inte koka, då skär sig krämen. Ta av krämen från värmen när den har lagom konsistens och rör ner smöret så det blir en blank kräm. Häll över krämen i en bunke och täck krämen med plast direkt på ytan. Låt den stå fram en liten stund men låt den svalna helt i kylskåpet.


Montering- dela botten i tre lika tjocka delar. Börja med en del av botten bred på vaniljkrämen och lägg på en del av botten till. Lägg på hallonkrämen och avsluta med sista delen av botten.Bred på smörkrämen runt om och täck med ett utkavlat marsipanlock. Dekorera valfritt!
Tips: Man kan med fördel montera tårtan i samma springform som botten bakades i. Täck då sidorna gärna med OH-plast ifall att fyllningarna läcker lite i sidorna Låt den gärna stå någon timme i kylskåpet så hinner den sätta sig innan täcks med grädde.

Gillar

Kommentarer

inthemakingbyc
inthemakingbyc,
Så fin 😊 Nu funderar jag på att prova baka en egen 😊
nouw.com/inthemakingbyc
Fredagskakan
Fredagskakan,
Tack😊 Ja testa!
nouw.com/fredagskakan