by Malin Sahlberg

Bondkakor

God morgon!
Nu kommer receptet jag lovade lägg ut igår kväll egentligen men tyvärr fanns inte tiden riktigt då. Jobbade lite senare och hade en del ärenden efter det att uträtta så blev rätt sen hem. Receptet är på mina absoluta favoritkakor, de passar lika fint till julfikat som till vilken fikastund när som under året. Jag gör dem lite tjockare än vanligt och gräddar dem så de är lite sega och mjuka i mitten. Skulle nog kunna leva på bondkakor om jag behövde, tycker verkligen de är hur goda som helst!

Ha en fin dag!

Ingredienser
5,5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 msk sirap
200 g smör
1 tsk bikarbonat
1 msk vatten
50 g sötmandel (grovhackad eller splitter)

Ca 50 kakor
Gräddning: 200 grader, ca 5-7 minuter

Gör så här:
Lägg mjöl, socker, sirap i skålen till bakmaskinen. Blanda bikarbonatet med vattnet och häll i det också i skålen. Använd flatblandaren/ vingen och blanda på låg hastighet. Tillsätt smöret, (skuret i små bitar) undan för undan. När smöret fördelats ordentligt med övriga ingredienser, blanda ner mandeln. Häll upp degen på arbetsbänken och knåda snabbt ihop och dela i två delar. Rulla ut två rullar av degbitarna, ca 5-6 cm i diameter. Rulla in dem i plast och låt vila i ca 20 minuter i kylskåpet. Ta fram rullarna och skär ca 1cm tjocka skivor och lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar. Grädda i mitten av ugnen tills de precis fått lite färg.

Vill man ha lite knaprigare kakor så skär tunnare skivor och grädda dem lite längre.

Använder man inte en bakmaskin till degen går det bra att arbeta ihop den förhand. Lägg då mjölet i en hög på arbetsbänken och gör en fördjupning där socker, sirap bikarbonat utrört i vatten, mandel och smöret i småbitar läggs. Arbeta snabbt ihop allt till en smidig deg. Fortsätt som ovan.

Happy Baking!

/Malin

Gillar

Kommentarer