by Malin Sahlberg

Bondkakor

Småkakor! Igen... ja så är det. Men så är vi ju också överens om att det är det godaste:)


Det hör receptet finns sedan innan här men kom upp under bloggens första år så jag kände att det dels behövde lyftas fram igen men framförallt att det förtjänade nya bilder. Finns ändå en viss utveckling gällande både styling och fotograferande. Som tur är!


INGREDIENSER

5,5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 msk sirap
200 g smör
1 tsk bikarbonat
1 msk vatten
50 g sötmandel (grovhackad eller splitter)

Ca 40 kakor
Gräddning: 200 grader, ca 5-7 minuter


GÖR SÅ HÄR:

Lägg mjöl, socker, sirap i skålen till bakmaskinen. Blanda bikarbonatet med vattnet och häll i det också i skålen. Använd flatblandaren/ vingen och blanda på låg hastighet. Tillsätt smöret, (skuret i små bitar) undan för undan.

När smöret fördelats ordentligt med övriga ingredienser, blanda ner mandeln. Häll upp degen på arbetsbänken och knåda snabbt ihop och dela i två delar.

Rulla ut två rullar av degbitarna, ca 5-6 cm i diameter. Rulla in dem i plast och låt vila i ca 20 minuter i kylskåpet.

Ta fram rullarna och skär ca 1cm tjocka skivor och lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar. Grädda i mitten av ugnen tills de precis fått lite färg.

Vill du ha lite knaprigare kakor så skär tunnare skivor och grädda dem lite längre.

_______

Använder du inte en bakmaskin till degen går det bra att arbeta ihop den förhand. Lägg då mjölet i en hög på arbetsbänken och gör en fördjupning där socker, sirap bikarbonat utrört i vatten, mandel och smöret i småbitar läggs. Arbeta snabbt ihop allt till en smidig deg. Fortsätt som ovan.

HAPPY BAKING!

/Malin

Gillar

Kommentarer

StenhagenBettan
StenhagenBettan,
Gott med småkakor
nouw.com/stenhagenbettan