by Malin Sahlberg

Blåbärsrutor med smul

Hej hello!
Hur mår ni? Stundar en lång helg även för er nu eller väntar det jobb som vanligt? Jag laddar för ledighet och ser fram emot mys med vänner, renovering i huset på landet och fingers crossed- soligt vårväder. På tal om soligt vårväder så har det ju varit underbart idag, i alla fall här i Jönköping. Jag har varit på utbildning hela dagen och vi var i Fjällstugan i Jönköping som har den mest fantastiska utsikt man kan tänka sig över både stan och Vättern. När solen visar sig från sin bästa sida som idag och det precis börjar grönska så är den platsen svårslagen.

Dagens recept blir blåbärsrutor med smul, mjuk kaka möter blåbärspaj. En kombination som är minst lika god som den låter. Går lika fint att äta som den är eller tillsammans med vaniljsås eller glass.

Ha det fint!

Ingredienser
2,5 dl strösocker
4 dl vetemjöl
0,5 msk bakpulver
175 g smör (smält)
1 tsk vaniljpulver
2 st ägg
1,5 dl naturell yoghurt
200 g blåbär

Gräddning: 200 grader, ca 25 minuter


Gör så här:
Börja med att smälta smöret. Blanda under tiden socker, mjöl och bakpulver. Tillsätt sedan smöret och blanda allt till smuldeg. Mät upp knapt 2 dl av smulorna och ta dem åt sidan. Vispa i ägg, vaniljpulver och yoghurt i den kvarvarande smuldegen så det blir en smet. Bred ut smeten i en långpanna (ca 20x30 cm), strö över blåbären och toppa med smuldegen som tidigare lades åt sidan. Grädda kakan i nedre delen av ugnen. Låt den sedan svalna och skär efter det upp den i jämnstora rutor. Servera kakan som den är eller varför inte med vaniljsås eller glass. Klart!

Happy Baking!
/Malin

Gillar

Kommentarer

MrsHenriksson
MrsHenriksson,
Fredagskakan
Fredagskakan,
Ja verkligen, kul med alternativ till den traditionella smulpajen ibland:-)
nouw.com/fredagskakan