by Malin Sahlberg

Blåbärsmazarinpaj

Då var det dags för nytt recept!

Jag fortsätter min frysrensning av förra årets bär och denna gången åkte en del av blåbären ner i denna blåbärsmazarinpaj. Den här blev väl godkänt av min fantastiska testpanel som alltid tacksamt tar sig an uppdraget att hjälpa mig bli av med det som bakas här hemma :) Så på deras rekommendation så uppmanar jag er att testa den mer eller mindre genast!


INGREDIENSER

Botten
190 g smör
1,5 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
3 st äggulor

Fyllning
1 citron (zest)
150 g blåbär
400 g mandelmassa
100 g smör, rumsvarmt
3 st äggulor
2 st ägg
0,75 msk vaniljsocker
2 msk vetemjöl

40 g blåbär
florsocker

Gräddning: 175 grader, ca 25-30 minuter

GÖR SÅ HÄR:

Botten
Hacka ihop smör, mjöl, socker och bakpulver i en bakmaskin med vinge (alt för hand eller i matberedare)en matberedare och tillsätt sedan äggulorna och arbeta snabbt ihop till en deg. Forma till degen till en tjock platta och plasta in den. Låt degen vila i kylskåpet i ca 10-15 minuter.

Ta sedan fram degen och lägg den mellan två bakplåtspapper och kavla ut den, ca 3-4 mm tjock. Klä en pajform med lös botten (ca 22 cm i diameter) med bege och skär bort överflödet ut med kanten. Ställ i formen i kylen medans fyllningen förbereds.

Fyllning
Riv skalet från citronen och riv även mandelmassan (grovt) och blanda ihop med det rumsvarma smöret (100 g). Enklast är att använda bakmaskinen med vinge om man har det men det går bra med hjälp av en slev också.

Tillsätt därefter ägg och äggula, ett i taget så se till att de arbetas in före nästa häll ner. Vänd sist ner mjöl och blåbär.

Fyll skalet med fyllningen och grädda mitt i ugnen så att kakan sätter sig. Eventuellt kan den behöva täckas med folie på slutet för att inte brännan den innan fyllningen blivit färdiggräddat.

Låt den svalna helt och lossa den sedan från pajformen kant. Vill du ha glasyr på toppen så mosa blåbär och passera genom en finmaskig sil. Rör ihop blåbärssaften med florsocker till en kräm och bred på den kalla kakan. Låt stelna.

Pudra över med florsocker precis innan servering.
Klart att avnjutas!


Gillar

Kommentarer