by Malin Sahlberg

Björnbärskaka

-samarbete med Dansukker-

Semestern är på upphällningen men inte sommaren och sensommarbären. Jag är smått besatt av att plocka bär. Kan verkligen sysselsätta mig i timmar bland blåbärsbuskarna eller i jordgubbslandet. Jag har svårt att slita mig när det finns massa fina bär kvar, "ska bara plocka dessa med” är en inte helt ovanlig mening från mig i bärskogen, min svägerska som oftast är mitt bärplockarsällskap kan bli aningens trött på att jag inte kan ge mig ;-p

Björnbär tycker jag är så gott att baka med och jag saknar farmor och farfars björnbärsbuske som jag plockade massa i från när jag var liten. Men den har sedan flera år tillbaka fått ge vika till förmån för ett växthus. I saknade av barndomens björnbär kom nu istället en av mina fina

vänner som en liten bärängel och har plockat så fina bär åt mig.

Resultatet av de björnbären ser ni här i denna underbara sensommarkaka som inte bara har fått smak av björnbär utan de får sällskap av en nötig karamellsmak från brynt smör och så Dansukkers Ekologiska Rörsocker. Dansukker Ekologiska Rörsocker ger kakan en liten mer gyllene färg och har en kolaton i smaken som lyfts av smöret. Med en vit chokladglasyr som också fått lite färg och smak av björnbär trollas det fram en lite mer elegant kaka av den annars lite alldagliga sockerkakan.


Ingredienser

-kaka-
3 st ägg
3 dl Dansukker Ekologiskt RörsockerFairtrade
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
1,5 dl mjölk
75 g smör
250 g björnbär
2 tsk potatismjöl

Gräddning 175 grader, ca 35-40 minuter

-glasyr-
50 g vit choklad
75 g smör
1 msk vispgrädde
3 dl Dansukker Florsocker
7-8 st björnbär


​Gör så här:

Börja med att smälta smöret. Låt det stå kvar på spisen på medelvärmen när det smält och passa det hela tiden. Det tystnar och blir sedan mörkare och börjar lukta som lite nötigt. Ta av det från värmen och häll upp det i en sval skål eller ställ kastrullen i ett kallt vattenvad.

Vispa Rörsocker och ägg ordentligt fluffigt. Det tar några minuter med bakmaskin eller elvisp. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och Vaniljsocker för sig. Vänd ner mjölblandningen i äggvispet och tillsätt även mjölk och det brynta smöret. Blanda väl men rör försiktigt.

Smöra och bröa en sockerkaksform som rymmer drygt 2 liter och häll sedan ner smeten i formen. Vänd ca 200 gram av björnbären i potatismjöl och fördela dem över smeten. Tryck ner dem lite så de mer eller mindre täcks av smet.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30-40 minuter. Testa med provsticka så kakan är genomgräddad. Ta ut den från ugnen och vänd upp och ner på ett sockrat bakplåtspapper på ugnsgallret.

Låt kakan svalna och gör under tiden glasyren.

Grovhacka den vita chokladen först. Smält sedan smöret och blanda ner grädden och chokladen så att chokladen smälter och det blir en jämn kräm. Låt svalna och rör sedan ihop med Florsockret till en jämn glasyr. Passera björnbären genom en finmaskig sil och bland ner björnbärssaften i glasyren. Ta lite taget tills glasyren får önskad färg. Är den för tjock i konsistensen, tillsätt lite vatten.

Häll glasyren över den svalna kakan och låt stelna (ca 30 minuter) innan servering.


HAPPY BAKING!
/Malin

Gillar

Kommentarer

Johnny
,
Vattenvad? Vatten - vad? Vattenbad!