by Malin Sahlberg

Bärpaj med vitchoklad

Hej,
Hoppas ni haft en fin midsommarhelg! Det har jag haft på alla sätt, eller på alla sätt förutom vädermässigt sätt kanske jag ska säga. Jag åkte redan vid lunchtid i torsdags upp mot vår huvudstad, midsommarfirande i skärgården väntade. Det blev tåg upp till centralstation och sedan en rask promenad bort till kajen för Vaxholmsbåtarna för färd ut till Vaxholm där jag skulle bli upphämtad. Slutdestionationen var Skägga ute på Värmdö.

Det blev en rätt traditionellt firande med sill, potatis, snappsvisor och regn. Det regnade hela midsommarafton, inte en minut var det uppehåll. Men med fanstastiskt sällskap och en underbar plats att vara på så hade vädret ingen som helst betydelse. Jag undrar vad de två amerikaner som var med egentligen tyckte om denna svenska tradition. Små grodorna, sill, och allsång kanske ter sig lite märkligt när man inte vuxit upp med det och ser det som självklart en helg i slutet av juni. Tack fina Sofia och Jacob, det var ett perfekt midsommarfirande!

i söndags när jag var hemma så fixade jag ihop en liten bärpaj på kvällskvisten, smulpaj med havregryn är en favorit hos mig. Denna gången så toppade jag den med vitchoklad och flagad mandel för att få en variation på den. Den blev så god, med hallon i och inte så mycket socker så blev den riktigt frisk och god i smaken. Kommer absolut att göra den fler gånger!

Ingredienser:
400 g bär
2 msk potatismjöl
2 msk strösocker

2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk strösocker
0,5 tsk salt


75 g vita chokladknappar
flagad mandel

Gräddning: 200 grader, ca 25 minuter

Gör så här:
Blanda bär, potatismjöl och 2 msk socker, ställ åt sidan. Tärna smöret och blanda ihop med havregryn, vetemjöl, socker och salt till en smuldeg. Häll över bärblandningen i en pajform (ca 24 cm i diameter) och fördela sedan smuldegen över bären. Strö sist över chokladknapparna och mandelflagorna och ställ in formen i ugnen.

Servera gärna tillsammans med en fin vaniljglass eller vaniljsås!

Happy Baking!
/Malin

  • Paj

Gillar

Kommentarer