by Malin Sahlberg

Äppeltosca

Hello!
Helgen är över, den bästa på väldigt länge faktiskt och nu är jobbveckan igång. Jag har fortsatt att baka med äpplen för de verkar inte ta slut på träden än på ett tag.

Idag blev det en äppeltosca. En enkel äppelkaka med ett knäckiga mandeltoscatäcke blev det, en väldigt smidig kaka och Såå god. Jag kunde inte låta bli att provsmaka från biten jag skar bort när jag fotade... oops! Tror att jag gör bäst i att ta med kakan till jobbet imorgon för att undvika att blir bitar slinker ner när sötsuget gör sig påmint ;)



INGREDIENSER

100 gram smör
2 st ägg
1,5 dl strösocker
1,25 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 st äpplen, skalade och urkärnade
1 tsk kardemumma

Tosca
50 g smör
0,75 dl strösocker
50 g flagad mandel
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk

Gräddning: Ca 25 min 175 grader + 10 min 200 grader

GÖR SÅ HÄR:

Kaka
Smält smöret och låt det svalna. Vispa under tiden ägg och socker ljust och luftigt. Blanda ihop mjöl, kardemumma och vaniljsocker och rör ner det i äggvispet. Tillsätt sist det smälta smöret och blanda väl. Häll smeten i en smord och bröad springform (ca 24 cm i diameter)

Skala och kärna ur äpplena och skär dom i lagom tunna skivor. Tryck ner äppelskivorna i smeten och grädda i ugnen i ca 20-25 minuter. Ta ut kakan och höj ugnsvärmen till 200 grader. Gör toscasmeten.

Tosca
Smält smör och socker. Blanda ihop mandelspånen och mjölet, rör sedan ner det i den varma smör/sockerbladningen. Rör noga och häll slutligen i mjölken. Häll den varma toscasmeten över kakan och ställ in den i ugnen igen i 200 grader i ca 8-10 minuter. Klart!

Servera kakan som den är eller med lättvispadgrädde!

-

HAPPY BAKING!
/Malin

Gillar

Kommentarer

MissSophie
MissSophie,
Mums, vad gott!
nouw.com/misssophie
Fredagskakan
Fredagskakan,
Ja, den blev nästan farligt god ;
nouw.com/fredagskakan
Katrine
,
Hur är den att frysa? Ser god ut, men blir lite mycket att klämma ner just nu... Och här äpplen som behöver användas! 🍎🍏
Fredagskakan
Fredagskakan,
Har inte testat att frysa just denna toscan men borde utifrån receptet funka! Annars är mitt tips att skal, skiva och frysa in äpplena för att baka med den senare😊
nouw.com/fredagskakan