Fredagskakan - Malin Sahlberg - Malin Sahlberg - En söt blogg med inspiration till fredagskakan och elvafikat så väl som kalas och andra festliga tillfällen!

Fredagskakan

Malin Sahlberg - En söt blogg med inspiration till fredagskakan och elvafikat så väl som kalas och andra festliga tillfällen!

back-button
Fredagskakan

Fredagskakan

Picture of the author

Äppelpajtårta

Äppelfest!

Det här receptet skulle ha kommit ut i fredags, det råkade jag nog lova nämnden på jobbet... men det tar sin lilla tid att skriva ihop tårtinläggen så det fick komma ett lite enklare emellan. Men nu har jag hunnit få ihop alla delarna och det är fritt fram att baka äppelpajstårta när som!

Den här tårtan gjorde jag till en stylade fotografering som Sofia (Noor fotostudio)styrde upp för någon vecka sedan. Så kul att få vara med på ett hörn :)


Hur

Bottnar

1.

Börja med att smöra och bröa fyra stycken formar (ca 22 cm i diameter), engångsformar i aluminium passar bra.. Blanda ihop mjölken och vitvinsvinägern och ställ åt sidan. Sikta ihop cake flour, bakpulver, salt och vaniljpulver. Ställ även det åt sidan. Vispa upp det rumsvarma smöret så det blir vitt och fluffigt, ca 3-5 minuter. Vispa sedan ihop sockret med smöret och vispa i ytterligare ca fem minuter. Tillsätt sedan de hela äggen ett och ett och se till att varje har vispats in innan nästa tillsätts. Skrapa ner smeten från kanterna då och då. Vispa efter det ner kardemumman. Vispa ihop mjölkblandningen med äggulorna. Häll i 1/3 av mjölblandningen och blanda ihop. Tillsätt hälften av mjölken, blanda och häll sedan i nästa tredjedel av mjölblandningen, blanda och efter det den sista mjölken och till sist det sista av mjölblandningen. Vispa till en jämn smet. Fördela smeten i formarna. Väg dem gärna för att få så jämna bottnar som möjligt. Grädda i mitten av ugnen.

salt karamellsmörkräm

1.

Nyp ihop alla ingredienserna till ordentliga klumpar och fördela i en ungsform. Grädda i ugnen till det är gyllene till färgen. Rör då och då i det under tiden. Häll upp det för att svalna när det är klart i ugnen och rör ihop det till klumpar då.

Smuldeg

1.

Lägg äggvitor och strösocker i en skål (gärna den till maskinen/assistenten om du gör krämen i en maskin). Rör om och ställ skålen över ett vattenbad. Värm blandningen tills den når 65 grader, rör hela tiden. Flytta sedan över skålen till bakmaskinen när rätt temp uppnåtts och börja vispa. Vispa märängsmeten tills den är tjock, glansig och sval. Det tar ca15 minuter.

2.

Byt till maskinens flatblandare. Tillsätt allt smör (viktigt att det är ordentlig rumsvarmt) och låt maskinen gå på lägsta hastighet. Blandningen kommer att gå igenom den klassiska proceduren för marängsmörkräm där det kommer se ut som om den spruckit samt att den kommer att se för lös ut. MEN den kommer att komma samman. När blandningen börjar påminna om majonäs i konsistens kan man öka upp växeln lite och vispa upp den lite mer. 

3.

Om marängsmörkrämen är för lös så kan man ställa in skålen i kylen 15-20 minuter och sedan vispa om den tills den blir slät och fin. Om den fortfarande är lös kan man tillsätta lite mer smör tills den blir fin.

4.

Stäng av maskinen och tillsätt vanilj, salt samt dulce de leche. Kör samman krämen på lägsta växel igen och vispa sedan upp den på högre växel. Smaka av och tillsätt ev mer kola eller salt.

Montering

1.

Börja med att fylla en spritspåse med smörkrämen, använd en stor rund tyll eller klibb bara ett hål direkt i påsen. (Det går bra att klicka på smörkrämen också istället för spritspåse men kräver lite mer jobb för att få det jämnt.)

2.

Trimma till eventuella toppar av bottnarna så de blir raka och fina. Fäst nedersta botten med en klick smörkräm på en tårtbricka eller direkt på serveringsfatet.

3.

Spritsa en ring av smörkräm ytterst på toppen av tårtbotten och fyll på med äppelmos inne i ringen, till ca hälften av smörkrämens höjd. Täck äppelmoset med smörkräm och se till att toppen och ringen är jämna i höjd.

4.

Lägg på en botten över och upprepa med resterande tre bottnar. Låt undersidan av den sista bottnen vara uppåt på tårtan. Sprid ett tunt lager av smörkrämen runt omkring och ovanpå tårtan för att försegla eventuella smulor.

5.

Dekorera med smuldeg, kolasås och kanske äpplen och ätbara blommor:)

6.

Glöm inte att låta tårtan bli rumstempererad inför servering, det tar ca 1,5 timme.

Ingredienser

Bottnar

225 g smör

400 g strösocker

420 g cake flour

22 g bakpulver

3 g salt

0,5 tsk vaniljpulver

4 st ägg

2 st äggulor

300 g mjölk

1 msk vitvinsvinäger

1 tsk mald kardemumma

Gräddning: 200 grader, ca 10-15 minuter

salt karamellsmörkräm

200g äggvitor

260g fint strösocker

525g smör

3 rejäla nypor flingsalt

1,75 dl karamelliserad mjölk (Dulce de Leche)

Smuldeg

110 g smör

100 g vetemjöl

100 g strösocker

1 nypa salt