by Malin Sahlberg

Äppelmoussebakelse

-samarbete med Dansukker-

Hej hallå!
Sommaren börjar förlora kampen mot hösten och den krispiga höga luften blir tydligare och tydligare för varje dag nu.

Jag är inte hösten största fan, eller ja, bjuder den på soliga och lite lagom kyliga dagar utan regn och blåst kan jag absolut uppskatta den. Men det som ändå är en fin grej med denna årstid är ju ändå all frukt som finns att plocka i trädgården eller annars kanske köpa från lokala odlare. Här i Jönköping finns så fina äppelodlingar ut med vätterbranterna vilket gör det perfekt för mig att baka med frukt så här års.

Receptet här nedan en riktig höstbakelse med kardemummabotten, äppelmousse och karamelliserade äpplen på toppen. Jag använde Dansukker Brun farin när jag karamelisserade äppeltäringarna. Det ger dem en mörkare och lite mustigare kolaton. Perfekt att göra när man vill unna sig en riktigt god höstfika eller dessert!

Kram och fin dag<3


INGREDIENSER

-botten-
1 st ägg
1 dl Dansukker Strösocker
1 dl vetemjöl
0,5 tsk finmald kardemumma
75 g smör

Gräddning: 175 grader, ca 10-12 minuter

-mousse-
150 g äppelklyftor
2 dl vatten
0,5 dl Dansukker Strösocker

2 st ägg
0,5 dl Dansukker Strösocker
1 tsk gelatinpulver
1 msk vatten
2 dl vispgrädde

-karamelliserade äpplen-
2 st äpplen
1 dl Dansukker Farinsocker
0,25 dl vatten
50 g smör

GÖR SÅ HÄR:

-botten-
Börja med att smälta smöret. Rör sedan ihop Strösocker och ägg. Tillsätt det smälta smöret och rör sedan ner mjöl och kardemumma. Häll smeten i en smord och bröad springform på ca 20 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen och låt sedan svalna innan den lossas från formen.

-äppelmousse-
Lägg de skalade äppelklyftorna i en gryta och häll på vatten och en halv deciliter Strösocker. Låt det koka så att äpplena blir mjuka, tar ca 5-10 minuter. Häll av vattnet och mixa äpplena till en puré.

Blanda gelatinpulvret med en matsked vatten, låt stå och svälla i ca 5 minuter. Vispa under tiden ihop ägg och en halv deciliter Strösocker så det blir ljust och fluffigt. Vispa också upp grädden till medelhårda toppar.

Ta den svälta gelatinen och rör ner i en varma äppelpurén så att gelatinet smälter och blandas helt med purén. Vänd sedan ner äppelpurén i äggvispet och vänd sedan ner det i grädden.

-montering-
Stansa ut bottnar med bakelseringar (7 cm i diameter och ca 5 cm höga) och klä insidan på ringarna med bageriplats, ställ dem på en bricka som får plats i frysen. Placera bottnarna i ringarna och fyll sedan på med mousse. Slå brickan mot bänkskivan för att få en jämn topp och bli av med eventuella luftbubblor inne i moussen.

Ställ bakelserna i frysen i minst fyra timmar, det går jätte bra att förbereda fram till hit upp till en vecka innan de ska serveras.

Ta fram bakelserna från frysen minst en timme innan de ska ätas. De kan också tinas i kylen, då tar det några timmar till.

-karamelliserade äpplen-
Skala och skär äpplena i jämna tärningar. Lägg farinsockret i en torr stekpanna och låt det smälta på medeltemperatur. Rör så lite som möjligt i sockret medan det smälter. När nästan allt har smält, rör lite med en träslev och häll sedan på vattnet när sockret fått en bärnstens brun gyllene färg. Rör därefter ner smöret när sockret kokar ordentligt. Tillsätt tillsist äppelklyftorna och låt dem koka under omrörning i 5–7 minuter.

Häll upp äpplena på ett galler med en ren plåt under. Låt äpplena svalna och ta vara på karamellsåsen som ligger på plåten.

-dekor-
Lossa bakelserna från bakelseringen och plasten. Placera de spå serveringsfat eller assister. Dekorera bakelserna med de karamelliserade äpplena och ringla sedan karamellen som runnit ner i plåten på toppen.


HAPPY BAKING!
/Malin

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229