by Malin Sahlberg

Äppel-, kardemumma- &  koladröm

Äppeltiden är här!

En dessert där det mesta går att förbereda några dagar i förväg. Så när det är dessert o'clock så är det bara strö ut crumble, skära äpple, på med lite kola och sen ta fram huvudrollsinnehavaren från frysen och lägga på toppen!

Vill man lägga mer tid så går det så klart koka egen kolakräm men jag valde genvägen med dulce de Leche (karamelliserad mjölk).


INGREDIENSER

-äppelmousse-
150 g äppelklyftor
2 dl vatten
0,5 dl strösocker
2 st ägg
0,5 dl strösocker
1 tsk gelatinpulver
1 msk vatten
2 dl vispgrädde
2 tsk grovmald kardemumma

-havrecrumble-
1 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 dl strösocker
75 g rumsvarmt smör
1-2 nypor salt
1 tsk grov mald kardemumma

1 dl dulce de leche (kolakräm)
2 st äpplen

Recept för 6-8 desserter (beroende på storlek på formarna för moussen)

GÖR SÅ HÄR:

-äppelmousse-
Lägg de skalade äppelklyftorna i en gryta och häll på vatten och en halv deciliter Strösocker. Låt det koka så att äpplena blir mjuka, tar ca 5-10 minuter. Häll av vattnet och mixa äpplena till en puré.

Blanda gelatinpulvret med en matsked vatten, låt stå och svälla i ca 5 minuter. Vispa under tiden ihop ägg och en halv deciliter Strösocker så det blir ljust och fluffigt. Vispa också upp grädden till medelhårda toppar.

Ta den svälta gelatinen och rör ner i en varma äppelpurén så att gelatinet smälter och blandas helt med purén. Vänd sedan ner äppelpurén i äggvispet och vänd sedan ner det i grädden.

Frys moussen i porttiosform i silicon.

-havrecrumble-
Blanda ihop alla ingredienserna till en deg. Smula den på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda Ica 7-9 minuter. Låt det svalna och smula sedan i små bitar.

-montering-
fördela crumble på varje tallrik och spritsa/klicka på lite kolakräm. Skär äpplena i små bitar, pressa över lite citronjuice. Ta fram moussen från frysen och lossa varje del från formen och lägg överst. Dekorera eventuellt med lite grönt.

Klart att njuta:)

Gillar

Kommentarer