by Malin Sahlberg

1 års tårta

Hej!
Spännande söndag med fem-milen i skid-VM, känns lagom ansträngade att heja på framför tv:n. Det blir mycket skidhejande i dagarna, imorgon åker min bror vasaloppets öppet spår och på tisdag ska min svägerska åka halv vasan. Så det blir att heja på från jobbet, man kan ju följa dem bra via vasaloppets hemsida.

Igår hade en av mina bästa vänners son sitt första födelsedagskalas och jag gjorde då tårtan. Det blev en prinsesstårtevariant med hallon- vitchoklad kräm/mousse. Hallonkrämen är samma som i denna tårtan. Det var ett tag sedan jag gjorde en tårta med modelleringar, så det var riktigt kul. Och lite extra roligt att den var till sötaste Valter som jag också gjorde babyshower tårta till, eller ja den var väl mest till hans fina mamma.

Ingredienser:

Tårtbotten
4 st ägg
2 dl socker
1 dl mjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver

Hallonkräm
200 g hallon
200 g vit choklad
1 dl vispgrädde

Vaniljkräm
1 litet paket snabb marsankräm
2-3 dl mjölk
3 dl vispgrädde

Smörkräm
300 g mjukt smör
5 dl florsocker
ca 0,5 dl vatten
1 msk vaniljsocker

Gräddning: 175 grader, ca 30 minuter


Både recept på tårtbotten och smörkrämen kommer från fina Bakverk och fikastunder, jag har gjort små justeringar bara.


Gör så här:

Tårtbotten- vispa socker och ägg vitt och ordentlig fluggift (7-10 minuter). Blanda mjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål och tillsätt sedan till socker och ägg smeten. Rör ihop det snabbt och försiktigt. Häll i en smord form med diameter på 24 cm. Grädda i nedre delen av ugnen.

Hallonkräm- koka de frusna hallonen tills de faller sönder. Hacka chokladen i små bitar och rör ner i de varma hallonen. Ställ krämen att svalna i kylen, det tar några timmar. När krämen ska läggas mellan tårtan vispa grädden och blanda i den i hallonkrämen.

Vaniljkräm- vispa ner marsanpulvret i 1,5 - 2 dl mjölk och låt stå några minuter vispa ner mer mjölk om krämen är alldeles för hård. Blanda sedan ner den vispade grädden, ta lite i taget. Den ska var rätt fast för att hålla ihop tårtan. Vill man kan man också blanda i lite vaniljpulver för att förstärka vaniljsmaken på krämen.

Smörkräm- vispa det rumsvarma smöret och florsockret ordentligt, ca 5 minuter. Tillsätt vaniljsockret och lite lite av de varma vattnet och vispa in. Tillsätt mer vatten om krämen inte är tillräckligt mjuk men se upp så den inte bli för tunn. Ställ i så fall in den en liten stund i kylen.


Montering:
Dela tårtbotten i tre delar och lägg bottendelen i formen som den gräddades i, täck formen med plast folie innan. Lägg på vaniljkrämen i ett ordentligt jämnt lager och lägg på ytteliggare en botten del. Därefter ska hallonkrämen på, se till att det blir ett jämnt lager och lägg sedan på den sista dela av tårtbotten. Täck in den övre delen med plastfolie och ställ i kylen över natten. Gör smörkrämen och ta sedan fram tårtan och ta ur den från formen. Spackla tårtan med ett jämnt tunt lager smörkräm och ställ den kallt i ca 15 minuter. Spackla ytterligar ett lager smörkräm och ställ kallt en liten stund. Kavla under tiden ut marsipanen, den ska var större än tårtan för att den ska bli jämnt. Täck sedan tårtan med marsipanen och dekorer med valfria dekorationer.

Tips: Mina dekorationer är gjorde i sugerpaste, jag tycker att det är betydligt enklare att arbeta med när man gör dekorationer jämfört med marsipan.

Happy Baking!
/Malin

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229